محمود التانى

From Wikipedia, the free encyclopedia

محمود التانى
Remove ads

السلطان محمود خان التانى بن عبد الحميد الأول هوه السلطان رقم تلاتين للخلافه العثمانيه اتهزم من محمد على فى حروب الشام 1831:1839 ووصول القوات المصرية لالشام و أعالى الفرات

معلومات سريعة محمود التانى, معلومات شخصيه ...
Remove ads

الدوله السعوديه الاولى

طلب السلطان محمود خان من محمد على باشا لقضاء على الدوله السعوديه الاولى ، فأصدر محمد على باشا امر بالهجوم على الدولة السعودية الأولى فى شهر ديسمبر سنة 1807م، استمرت الحرب ونجح محمد على فى ضم جدة ومكة والمدينة، لحد ما وصل للعاصمه الدرعيه فى شهر سبتمبر 1818م، واستسلم الإمام عبد الله بن سعود ابراهيم باشا، عن عن طريق الصلح، بعد كده بعت محمد على باشا عبد الله بن سعود الكبير للأستانة و السلطان العثمانى أمر بقتله بعد ما طاف به شوارعها لحد ما وصل لميدان السلطان بايزيد و اتقتل.[5] وصدرت فتوى من مشايخ الإسلام فى الأستانة بمنح السلطان محمود التانى لقب الغازى عرفان بانتصاره على الوهابيين واسترداده للحرمين الشريفين فى الحجاز.[6]

Remove ads

العلاقه مع مصر

بعد انتصار محمد على على الحركه الوهابيه

Thumb
محمد على باشا يستعرض جيشه حديث النشأة.

كان محمد على باشا ليه طموح كبير و كان عايز يستبدل السلطنة العثمانية الضعيفة بدولة علوية (نسبة لمحمد على) حديثة تحقق طموحه الكبير. بعد رفض الخليفه العثمانى تنفيذ وعده لمحمد على بضم الشام بعد القضاء على الحركة الوهابيه استغل محمد على ضعف الدولة العثمانيةسنه 1831 و حاول السيطره على الشام، و اتمكن من هزيمة الحامية العثمانية والتقدم لما بعد جبال طوروس و أنزل الهزايم المتوالية بالجيش العثمانى لحد ما وصل لمدينة قونيه. أوقف محمد على باشا زحفه بسبب إبرام روسيا و الخلافة العثمانيه معاهدة عسكرية تقضى بدفاع الجيش الروسى عن اسطنبول فى حالة تقدم قوات محمد على صوبها، و روسيا طانت عايزه تحافظ على السلطنة العثمانية الضعيفة من أن تورثها دولة قوية تقف فى وش تحقيق وصية بطرس الاول، واتدخلت القوى الأوروبية وتم ترسيم الحدود بين الطرفين و إنهاء الصراع مؤقتا الدول خافت الدول من زياده قوى محمد على وروسيا على حساب الدوله العثمانيه، لكن الحرب رجعت تانى سنه 1839م فى معركة نصيبين اللى خلصت بانتصار محمد على مجددا.

Remove ads

احتلال فرنسا للجزائر

استغل الفرنساويين ضعف الدولة العثمانية،، وفاموا باحتلال ولاية الجزائر التبع لدولة العثمانية. و ده سنه 1830م وه الخلافه العثمانيه ما اهتمش باللى بيحصل فى الجزاير و ما عملتش حاجه للدفاع عنها و فابتدت المقاومة فى الجزاير بقيادة عبد القادر الجزائرى.

لنكات برانيه

Loading related searches...

Wikiwand - on

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Remove ads