Stave Hill - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Stave Hill.

Stave Hill

From Wikipedia, the free encyclopedia

Stave Hill and the steps leading to the viewing platform. Canary Wharf is visible on the left.
Stave Hill and the steps leading to the viewing platform. Canary Wharf is visible on the left.

Stave Hill is an artificial hill adjacent to the 5.2-acre (21,000 m2) Stave Hill Ecological Park, it is part of Russia Dock Woodland, and is located in Rotherhithe, London. The woodland park occupies land that was previously Russia Dock and Stave Dock, both part of the Surrey Commercial Docks, which were filled in during the mid-1980s and then redeveloped by the London Docklands Development Corporation (LDDC).

View from Stave Hill over Canary Wharf at dusk
View from Stave Hill over Canary Wharf at dusk

Stave Hill itself is a 30-foot (9.1 m) high artificial mound in the shape of a truncated cone, with a viewing platform and relief map of the former docks in cast bronze by Michael Rizzello at the top. It provides views over Canary Wharf, the City of London, and much of south and central London; on clear days the view stretches as far as Wembley Stadium.[citation needed]

It was created in 1985 by the LDDC, using waste material and rubble from the works to fill and landscape the areas formerly occupied by commercial docks.


Coordinates: 51°30′04″N 0°02′25″W / 51.50110°N 0.04019°W / 51.50110; -0.04019

This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.Find sources: "Stave Hill" – news · newspapers · books · scholar · JSTOR (February 2010) (Learn how and when to remove this template message)
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Stave Hill
Listen to this article