Minyak argan - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Minyak argan.

Minyak argan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Minyak argan ialah sejenis minyak tumbuhan yang diperoleh daripada isirong pokok argan (Argania spinosa L.) yang bertaburan di Maghribi. Minyak ini lazim digunakan dalam masakan negara tersebut, namun ia juga digunakan sebagai bahan kosmetik.[1][2]

Rujukan

  1. ^ Khallouki, F; Younos, C; Soulimani, R; Oster, T; Charrouf, Z; Spiegelhalder, B; Bartsch, H; Owen, RW (2003). "Consumption of argan oil (Morocco) with its unique profile of fatty acids, tocopherols, squalene, sterols and phenolic compounds should confer valuable cancer chemopreventive effects". European Journal of Cancer Prevention. 12 (1): 67–75. doi:10.1097/00008469-200302000-00011. PMID 12548113.
  2. ^ Charrouf, Zoubida; Guillaume, Dominique (2008). "Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health". European Journal of Lipid Science and Technology. 110 (7): 632. doi:10.1002/ejlt.200700220.
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Minyak argan
Listen to this article