Boertang

From Wikipedia, the free encyclopedia

Boertang (Nederlaands: Bourtange) is n vestendörpie in t oosten van de provìnzie Grönnen in t gebied Westerwolde. t Is aanlègd tiedens de Tachtegjoarege Oorlog in opdracht van stadholder Willem I. Dou t Stad in Spoanse handen veul, wol Willem I t isoleern zodat der gain haandel meer meugelk was tuzzen Stad en de Spanjoarden in Duutslaand. Doarveur mozzen zai over Westerwolde, n streek op n zaandrugge tuzzen t Boertanger Moor. Bie Boertang was de ainege deurwege noar d Stad. Vandoar dat juust op de Boeren Tange (= zaandheuvel) de schaanze baauwd wuir. Boertang meuk duil uut van n verdedigenslinie woartou ook Kouvort, Nèjschaanze en Oalschaanze beheurden. Boertang is noeit innomen deur vijandege troepen.

Vesten Boertang
Blik op de synagoge en de maarkt

In 1851 wuir de vesten opheven en stond t meer as honderd joar leeg en verwilderde. In de joaren '70 van de 20e aiw nam de gemainte Vlagtwedde t initsjatief om de schaanze weer opnèj op te baauwen. Rond 1990 was de heeropbaauw kloar en wuir t opend veur publiek. In 2001 wuiren de lèste gebaauwen der bie baauwd, woarnoa t huilmoal voltooid was.

Tegenswoordeg is Boertang boeten zien vestenswallen gruid en is der n dörp om de vesten ontstoan. Binnen de vestenswallen wonen nog om en bie 50 mìnzen.