Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022.

Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Ten artykuł dotyczy przyszłego wydarzenia sportowego. Informacje w nim zawarte zmienią się w przyszłości.
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
2018 2026
Data 5-14 lutego 2022
Gospodarz Pekin
(Zhangjiakou)
Dyscyplina skoki narciarskie
Liczba konkurencji 5
Liczba zawodników 65 (mężczyźni)
40 (kobiety)

Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w Pekinie w dniach 5–14 lutego 2022[1] na kompleksie narciarskim Snow Ruyi National Ski Jumping Centre w Zhangjiakou w Chinach. Rozegrane zostaną zawody w pięciu konkurencjach: skoków na normalnej i dużej skoczni oraz zawodów drużynowych mężczyzn, skoków na normalnej skoczni kobiet, a także po raz pierwszy zawody drużyn mieszanych na normalnej skoczni[2].

Kwalifikacje

 Osobny artykuł: Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – kwalifikacje.

W rywalizacji zaplanowano udział 105 zawodników (65 mężczyzn i 40 kobiet). Każdy narodowy komitet olimpijski będzie mógł wystawić określoną liczbę zawodników, wynoszącą maksymalnie 5 osób w przypadku mężczyzn i 4 dla kobiet. Liczba zawodników dla wszystkich komitetów ustalona zostanie na podstawie wyników zawodów Pucharu Świata i Letniego Grand Prix rozgrywanych w trakcie dwóch sezonów poprzedzających igrzyska, a w drugiej kolejności na podstawie wyników Pucharu Kontynentalnego i Letniego Pucharu Kontynentalnego w tym samym okresie[3].

Terminarz

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 14:20 (UTC+08:00) / 7:20 (CET) Skocznia normalna mężczyzn (kwalifikacje)
5 lutego 18:45 (UTC+08:00) / 11:45 (CET) Skocznia normalna kobiet (finał) Norwegia Maren Lundby
6 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skocznia normalna mężczyzn (finał) Niemcy Andreas Wellinger
7 lutego 19:45 (UTC+08:00) / 12:45 (CET) Konkurs drużyn mieszanych (finał) debiut konkurencji
11 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skocznia duża mężczyzn (kwalifikacje)
12 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skocznia duża mężczyzn (finał) Polska Kamil Stoch
14 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Konkurs drużynowy mężczyzn (finał)  Norwegia

Przypisy

  1. Adam Bucholz, Znamy program skoków narciarskich podczas ZIO Pekin 2022, Skijumping.pl, 27 stycznia 2021 [dostęp 2021-04-19] (pol.).
  2. Ski Jumping, Beijing 2022 [dostęp 2021-04-19] (ang.).
  3. QUALIFICATION SYSTEM FOR XXIV OLYMPIC WINTER GAMES, BEIJING 2022 (ang.). Międzynarodowa Federacja Narciarska. [dostęp 2021-04-19].

Linki zewnętrzne

{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Listen to this article