Bioinženjering - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Bioinženjering.

Bioinženjering

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bioinženjering je primjenjivanje inženjerskih principa i metodologija dizajna za riješavanje medicinskih problema. U specifične podoblasti bioinženjeringa spadaju:

Biomehanika

Glavni članak: Biomehanika

Biomehanika proučava artikulacije koštanih i mišićnih sistema, kao da je riječ o mehaničkim strukturama podređenim različitim silama i kretanjima. To uključuje analizu načina ljudskog hoda i istraživanje sila koje utiču na deformacije ljudskog tijela prilikom različitih nesreća (na primjer, saobraćajna nesreća). Biomehanika takođe proučava druge sisteme organizma kao i organe, na primjer, ponašanje krvi kao tečnosti koja je u konstantnom kretanju, mehaniku disanja i razmjenu energije u ljudskom tijelu.

Biohemijski inženjering

Glavni članak: Biohemijski inženjering

Biohemijski inženjering proučava hemijske interakcije između organizma i vještačkih materijala. Najznačajnija podoblast biohemijskog inženjerstva je ortopedijska hirurgija. Cilj je razvijanje proteza artikularnih sistema organizma koje neće odbaciti imunološki sistem i koje će se integrisati na najbolji način sa organizmom.

Bioelektricitet

Glavni članak: Bioelektricitet

Proučava biolektričnu aktivnost organizma, koji je osnova neurološkog sistema i većine vitalnih procesa u organizmu. Bioelektrični inženjer proučava te bioelektrične procese i koristi ih za za potrebe dijagnostike u medicini.

{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Bioinženjering
Listen to this article