cover image

Karlo V., car Svetog Rimskog Carstva

From Wikipedia, the free encyclopedia

Karlo V Habzburški, takođe Karlo I od Španije (24. februar 1500. Gent, Flandrija21. septembar 1558. manastir Juste, Španija) bio je jedan od najmoćnijih vladara u istoriji Evrope. Pripadao je dinastiji Habzburg. Ogromno područje koje je dobio u nasledstvo, bila je posledica ujedinjavanja dinastija i njihovih zemalja po brojnim rođačkim linijama.[1]

Quick facts: Karlo V, Car Svetog Rimskog Carstva, Vladavin...
Karlo V
Emperor_charles_v.png
Car Svetog Rimskog Carstva
Vladavina28. juni 1519 - 27. august 1556
PrethodnikMaksimilijan I
NasljednikFerdinand I
Kralj Kastilje i Leona, Aragonije, Majorke, Napulja, Sicilije, Sardinije i Valencije (dalje)
Vladavina23. januar 1516 - 16. januar 1556
(s Ivanom)
PrethodnikIvana (i Ferdinand II)
NasljednikFilip II
SupružnikIzabela Portugalska
DjecaFilip II, kralj Kastilje
Marija Kastiljska
Ivana Austrijska
Ivan Austrijski
Margareta od Parme
DinastijaHabsburg Charles_I_Spain-Full_Achievement.svg
OtacFilip IV, vojvoda Burgundije
MajkaIvana, kraljica Kastilje
Rođenje24. februar 1500.
Smrt21. septembar 1558.
Close

Bio je sin Huane Lude i Filipa Lepog, i unuk Maksimilijana I od Austrije i Marije od Burgundije sa očeve strane, od kojih je nasledio Holandiju, Austriju i pravo na presto Svetog rimskog carstva. Sa majčine strane, bio je unuk Katoličkih kraljeva, Izabele I od Kastilje i Fernanda II od Aragona (dinastija Trastamara), od kojih je nasledio kastiljanski i aragonski presto, Napulj, Siciliju, Sardiniju, Maltu, Kanarska ostrva i Zapadne Indije (kako su se u to doba zvale američke kolonije).

Karlo V je bio poslednji nemački car koji je gajio srednjovekovni san o univerzalnoj monarhiji. Ovoj njegovoj ambiciji su se suprotstavili francuski vladari Fransoa I i Anri II, prodor Osmanskog carstva u centralnu Evropu, ali i verski potresi koji su pogodili Evropu, 1517, sa pojavom Reformacije. Umoran i obeshrabren, odrekao se svojih vladarskih prerogativa (1555-1556) i povukao u manastir.

Iako je bio rođen i odgajan u Flandriji, više vremena je provodio u Španiji, dok je Sveto rimsko carstvo ostavio na upravu svom bratu Fernandu, u čiju će korist 1556. abdicirati. Tako će Fernando ili Ferdinand Habzburški postati Ferdinand I, car Svetog rimskog carstva.

Veliko prostranstvo kojim je vladao, i stalna potreba za dalekim putovanjima, učinili su da je carstvo iz praktičnih razloga podeljeno na Habzburšku Španiju i Habzburšku Austriju.