Top Qs
Timeline
Chat
Perspective
108 Names of Lakshmi
From Wikipedia, the free encyclopedia
Remove ads
In Hindu mythology, the goddess Lakshmi has 108 names. The following is a list of the names
List of names
Summarize
Perspective
More information #, Devanagari ...
| # | Devanagari | Roman script | Meaning |
|---|---|---|---|
| 1 | ॐ प्रकृत्यै नमः। | Om Prakrityai Namah। | जो स्वयं प्रकृति स्वरूपा हैं |
| 2 | ॐ विकृत्यै नमः। | Om Vikrityai Namah। | जिन्हें हम विभिन्न नामों या रूपों से जानते हैं |
| 3 | ॐ विद्यायै नमः। | Om Vidyayai Namah। | जो समस्त प्रकार की विद्याओं में विद्यमान हैं |
| 4 | ॐ सर्वभूतहितप्रदायै नमः। | Om Sarvabhutahitapradayai Namah। | जो संसार के समस्त सुखों को प्रदान करती हैं |
| 5 | ॐ श्रद्धायै नमः। | Om Shraddhayai Namah। | जिन्हें केवल सच्ची श्रद्धा द्वारा प्राप्त किया जा सकता है |
| 6 | ॐ विभूत्यै नमः। | Om Vibhutyai Namah। | जो अपने भक्तों को धन-सम्पदा प्रदान करती हैं |
| 7 | ॐ सुरभ्यै नमः। | Om Surabhyai Namah। | जो सर्वोच्च देवी हैं और त्रिमूर्ति भी जिनकी आराधना करते हैं |
| 8 | ॐ परमात्मिकायै नमः। | Om Paramatmikayai Namah। | जो तीनों लोकों की आराध्य देवी हैं |
| 9 | ॐ वाचे नमः। | Om Vache Namah। | जिनकी वाणी अमृत तुल्य है |
| 10 | ॐ पद्मालयायै नमः। | Om Padmalayayai Namah। | जो कमल पुष्प के आसन पर विराजमान हैं |
| 11 | ॐ पद्मायै नमः। | Om Padmayai Namah। | जो कमल वर्ण वाली हैं |
| 12 | ॐ शुचये नमः। | Om Shuchaye Namah। | जो स्वयं पवित्र हैं |
| 13 | ॐ स्वाहायै नमः। | Om Svahayai Namah। | जो स्वयं आहुतिस्वरूपा हैं |
| 14 | ॐ स्वधायै नमः। | Om Svadhayai Namah। | जो स्वधा देवी के रूप में स्थित हैं |
| 15 | ॐ सुधायै नमः। | Om Sudhayai Namah। | जो स्वयं अमृत के रूप में विद्यमान हैं |
| 16 | ॐ धन्यायै नमः। | Om Dhanyayai Namah। | जो कृतज्ञता का मूर्त रूप हैं |
| 17 | ॐ हिरण्मय्यै नमः। | Om Hiranmayyai Namah। | जिनकी आभा स्वर्ण के समान तेजपूर्ण है |
| 18 | ॐ लक्ष्म्यै नमः। | Om Lakshmyai Namah। | जो धन-ऐश्वर्य प्रदान करती हैं |
| 19 | ॐ नित्यपुष्टायै नमः। | Om Nityapushtayai Namah। | जो निरन्तर पुष्ट (शक्तिशाली) होती रहती हैं |
| 20 | ॐ विभावर्यै नमः। | Om Vibhavaryai Namah। | जो अत्यन्त सुन्दर हैं एवं अनन्त तेज को धारण करने वाली हैं |
| 21 | ॐ अदित्यै नमः। | Om Adityai Namah। | जिनकी कान्ति सूर्य के समान है |
| 22 | ॐ दित्यै नमः। | Om Dityai Namah। | जो भक्तों की प्रार्थना का उत्तर हैं |
| 23 | ॐ दीपायै नमः। | Om Dipayai Namah। | जिनका तेज सहस्र सूर्यों के समान है |
| 24 | ॐ वसुधायै नमः। | Om Vasudhayai Namah। | जो भूमिदेवी के रूप में भक्तों का कल्याण करती हैं |
| 25 | ॐ वसुधारिण्यै नमः। | Om Vasudharinyai Namah। | जो सम्पूर्ण पृथ्वी का भार धारण करती हैं |
| 26 | ॐ कमलायै नमः। | Om Kamalayai Namah। | जो कमला पुष्प से प्रकट होने वाली देवी हैं |
| 27 | ॐ कान्तायै नमः। | Om Kantayai Namah। | जो भगवान श्री विष्णु की अर्धांगिनी हैं |
| 28 | ॐ कामाक्ष्यै नमः। | Om Kamakshyai Namah। | जिनके नेत्र अत्यधिक आकर्षक एवं दिव्य हैं |
| 29 | ॐ क्षीरोधसम्भवायै नमः। | Om Kshirodhasambhavayai Namah। | जो भगवान विष्णु के साथ क्षीरसागर में निवास करती हैं |
| 30 | ॐ अनुग्रहप्रदायै नमः। | Om Anugrahapradayai Namah। | जो नाना प्रकार के सुख प्रदान करती हैं |
| 31 | ॐ बुद्धये नमः। | Om Buddhaye Namah। | जो स्वयं बुद्धिस्वरूपा हैं |
| 32 | ॐ अनघायै नमः। | Om Anaghayai Namah। | जो निष्पाप हैं |
| 33 | ॐ हरिवल्लभायै नमः। | Om Harivallabhayai Namah। | जो भगवान श्री हरि की धर्मपत्नी हैं |
| 34 | ॐ अशोकायै नमः। | Om Ashokayai Namah। | जो दुःख का नाश करती हैं |
| 35 | ॐ अमृतायै नमः। | Om Amritayai Namah। | जो अमृत का मूल तत्त्व हैं एवं जो सागरमन्थन से अमृत के साथ प्रकट हुई थीं |
| 36 | ॐ दीप्तायै नमः। | Om Diptayai Namah। | जो सदैव दीप्तिमान रहती हैं |
| 37 | ॐ लोकशोकविनाशिन्यै नमः। | Om Lokashokavinashinyai Namah। | जो समस्त सृष्टि की पीड़ा का शमन करती हैं |
| 38 | ॐ धर्मनिलयायै नमः। | Om Dharmanilayayai Namah। | जो धर्म की स्थापना करने वाली हैं |
| 39 | ॐ करुणायै नमः। | Om Karunayai Namah। | जो दया एवं करुणा का सागर हैं |
| 40 | ॐ लोकमात्रे नमः। | Om Lokamatre Namah। | जो सम्पूर्ण जगत की माता हैं |
| 41 | ॐ पद्मप्रियायै नमः। | Om Padmapriyayai Namah। | जिन्हें कमल पुष्प अति प्रिय हैं |
| 42 | ॐ पद्महस्तायै नमः। | Om Padmahastayai Namah। | जिनके हाथ कमल पुष्प के समान हैं |
| 43 | ॐ पद्माक्ष्यै नमः। | Om Padmakshyai Namah। | जिनके नेत्र कमल के समान हैं |
| 44 | ॐ पद्मसुन्दर्यै नमः। | Om Padmasundaryai Namah। | जो कमल पुष्प की भाँति सुन्दर हैं |
| 45 | ॐ पद्मोद्भवायै नमः। | Om Padmodbhavayai Namah। | जो कमल पुष्प से प्रकट होती हैं |
| 46 | ॐ पद्ममुख्यै नमः। | Om Padmamukhyai Namah। | जिनका मुख कमल के समान है |
| 47 | ॐ पद्मनाभप्रियायै नमः। | Om Padmanabhapriyayai Namah। | जो पद्मनाभ (भगवान विष्णु) की प्रियतमा हैं |
| 48 | ॐ रमायै नमः। | Om Ramayai Namah। | जो भगवान विष्णु को प्रसन्न रखती हैं |
| 49 | ॐ पद्ममालाधरायै नमः। | Om Padmamaladharayai Namah। | जो कमल पुष्पों की माला धारण करती हैं |
| 50 | ॐ देव्यै नमः। | Om Devyai Namah। | जो सर्वशक्तिशाली हैं |
| 51 | ॐ पद्मिन्यै नमः। | Om Padminyai Namah। | जो क्षीरसागर में कमल पुष्प से प्रकट होने वाली देवी हैं |
| 52 | ॐ पद्मगन्धिन्यै नमः। | Om Padmagandhinyai Namah। | जिनकी कमल पुष्प के समान सुगन्ध है |
| 53 | ॐ पुण्यगन्धायै नमः। | Om Punyagandhayai Namah। | जो दैवीय सुगन्ध वाली हैं |
| 54 | ॐ सुप्रसन्नायै नमः। | Om Suprasannayai Namah। | जो सदैव प्रसन्न एवं आनन्दित रहने वाली हैं |
| 55 | ॐ प्रसादाभिमुख्यै नमः। | Om Prasadabhimukhyai Namah। | जो सदैव भक्तों को वर प्रदान करने हेतु तत्पर हैं |
| 56 | ॐ प्रभायै नमः। | Om Prabhayai Namah। | जिनकी कान्ति सहस्रों देदीप्यमान सूर्यों के समान है |
| 57 | ॐ चन्द्रवदनायै नमः। | Om Chandravadanayai Namah। | जिनका मुखमण्डल चन्द्रमा के समान है |
| 58 | ॐ चन्द्रायै नमः। | Om Chandrayai Namah। | जो चन्द्र की भाँति शान्त एवं शीतल हैं |
| 59 | ॐ चन्द्रसहोदर्यै नमः। | Om Chandrasahodaryai Namah। | जो चन्द्रमा की बहन हैं |
| 60 | ॐ चतुर्भुजायै नमः। | Om Chaturbhujayai Namah। | जो चार भुजाओं वाली हैं |
| 61 | ॐ चन्द्ररूपायै नमः। | Om Chandrarupayai Namah। | जिनका चन्द्र के समान रूप है |
| 62 | ॐ इन्दिरायै नमः। | Om Indirayai Namah। | जो क्षीरसागर में सूर्य के समान देदीप्यमान हैं |
| 63 | ॐ इन्दुशीतलायै नमः। | Om Indushitalayai Namah। | जिनका स्वभाव चन्द्रमा के समान शान्त एवं शीतल है |
| 64 | ॐ आह्लादजनन्यै नमः। | Om Ahladajananyai Namah। | जो समस्त सृष्टि को आह्लादित करने वाली हैं |
| 65 | ॐ पुष्ट्यै नमः। | Om Pushtyai Namah। | जो भक्तों को स्वास्थ्य (आरोग्य) प्रदानकर पुष्ट रखती हैं |
| 66 | ॐ शिवायै नमः। | Om Shivayai Namah। | जो अत्यधिक शुभ हैं |
| 67 | ॐ शिवकर्यै नमः। | Om Shivakaryai Namah। | जो सबका मंगल करती हैं |
| 68 | ॐ सत्यायै नमः। | Om Satyayai Namah। | जो परम सत्य हैं |
| 69 | ॐ विमलायै नमः। | Om Vimalayai Namah। | जो अत्यन्त शुद्ध हैं |
| 70 | ॐ विश्वजनन्यै नमः। | Om Vishvajananyai Namah। | जो सम्पूर्ण चराचर जगत की माता हैं |
| 71 | ॐ तुष्ट्यै नमः। | Om Tushtyai Namah। | जो सांख्य दर्शन में कथित नौ तुष्टियों (चार आध्यात्मिक और पाँच बाह्य) की स्वामिनी हैं |
| 72 | ॐ दारिद्र्यनाशिन्यै नमः। | Om Daridryanashinyai Namah। | जो दरिद्रता को नष्ट करने वाली हैं |
| 73 | ॐ प्रीतिपुष्करिण्यै नमः। | Om Pritipushkarinyai Namah। | जिनके नेत्र सुख प्रदान करने वाले हैं |
| 74 | ॐ शान्तायै नमः। | Om Shantayai Namah। | जो श्रुतिस्वरूपा हैं |
| 75 | ॐ शुक्लमाल्याम्बरायै नमः। | Om Shuklamalyambarayai Namah। | जो श्वेत पुष्पों की माला एवं श्वेत वस्त्र धारण करने वाली हैं |
| 76 | ॐ श्रियै नमः। | Om Shriyai Namah। | जो श्री (लक्ष्मी) एवं सौभाग्य प्रदान करती हैं |
| 77 | ॐ भास्कर्यै नमः। | Om Bhaskaryai Namah। | जो तीनों लोकों को प्रकाशित करने वाली हैं |
| 78 | ॐ बिल्वनिलयायै नमः। | Om Bilvanilayayai Namah। | जो बिल्ववृक्ष में निवास करती हैं |
| 79 | ॐ वरारोहायै नमः। | Om Vararohayai Namah। | जो भक्तों को इच्छित वर प्रदान करने हेतु सदैव तत्पर हैं |
| 80 | ॐ यशस्विन्यै नमः। | Om Yashasvinyai Namah। | जो सम्पूर्ण सृष्टि में सम्मानीय एवं पूजनीय हैं |
| 81 | ॐ वसुन्धरायै नमः। | Om Vasundharayai Namah। | जो पृथ्वी की पुत्री हैं |
| 82 | ॐ उदाराङ्गायै नमः। | Om Udarangayai Namah। | जो सुन्दर अंगों वाली हैं |
| 83 | ॐ हरिण्यै नमः। | Om Harinyai Namah। | जो हिरण के समान सुन्दर एवं सौम्य हैं |
| 84 | ॐ हेममालिन्यै नमः। | Om Hemamalinyai Namah। | जो स्वर्ण का हार धारण करती हैं |
| 85 | ॐ धनधान्यकर्यै नमः। | Om Dhanadhanyakaryai Namah। | जो धन-धान्य प्रदान करती हैं |
| 86 | ॐ सिद्धये नमः। | Om Siddhaye Namah। | जो नाना प्रकार की सिद्धि प्रदान करती हैं |
| 87 | ॐ स्त्रैणसौम्यायै नमः। | Om Strainasaumyayai Namah। | जो मृदुस्वभाव वाली देवी हैं |
| 88 | ॐ शुभप्रदायै नमः। | Om Shubhapradayai Namah। | जो शुभफल प्रदान करती हैं |
| 89 | ॐ नृपवेश्मगतानन्दायै नमः। | Om Nripaveshmagatanandayai Namah। | जिन्हें राजसी महल में निवास करना प्रिय है |
| 90 | ॐ वरलक्ष्म्यै नमः। | Om Varalakshmyai Namah। | जो सुख-सुविधा प्रदान करती हैं |
| 91 | ॐ वसुप्रदायै नमः। | Om Vasupradayai Namah। | जो धन-सम्पदा प्रदान करती हैं |
| 92 | ॐ शुभायै नमः। | Om Shubhayai Namah। | जो सफलता एवं सम्पन्नता प्रदान करती हैं |
| 93 | ॐ हिरण्यप्राकारायै नमः। | Om Hiranyaprakarayai Namah। | जो स्वर्ण में निवास करती हैं |
| 94 | ॐ समुद्रतनयायै नमः। | Om Samudratanayayai Namah। | जो क्षीरसागर की प्रिय पुत्री हैं |
| 95 | ॐ जयायै नमः। | Om Jayayai Namah। | जो विजय की देवी हैं |
| 96 | ॐ मङ्गलादेव्यै नमः। | Om Mangaladevyai Namah। | जो अत्यन्त शुभ हैं |
| 97 | ॐ विष्णुवक्षस्स्थलस्थितायै नमः। | Om Vishnuvakshassthalasthitayai Namah। | जो भगवान श्री हरि विष्णु के हृदय में निवास करती हैं |
| 98 | ॐ विष्णुपत्न्यै नमः। | Om Vishnupatnyai Namah। | जो भगवान विष्णु की धर्मपत्नी हैं |
| 99 | ॐ प्रसन्नाक्ष्यै नमः। | Om Prasannakshyai Namah। | जिनकी दृष्टि प्रसन्नता से परिपूर्ण है |
| 100 | ॐ नारायणसमाश्रितायै नमः। | Om Narayanasamashritayai Namah। | भगवान नारायण जिनके आश्रय हैं |
| 101 | ॐ दारिद्र्यध्वंसिन्यै नमः। | Om Daridryadhvamsinyai Namah। | जो दुख-दारिद्र्य को नष्ट कर देती हैं |
| 102 | ॐ देव्यै नमः। | Om Devyai Namah। | जो सर्वशक्तिशाली हैं |
| 103 | ॐ सर्वोपद्रववारिण्यै नमः। | Om Sarvopadravavarinyai Namah। | जो समस्त प्रकार के उपद्रवों को शान्त करती हैं |
| 104 | ॐ नवदुर्गायै नमः। | Om Navadurgayai Namah। | जो नवदुर्गा के नौ रूपों में स्थित हैं |
| 105 | ॐ महाकाल्यै नमः। | Om Mahakalyai Namah। | जो स्वयं महाकाली-स्वरूपा हैं |
| 106 | ॐ ब्रह्माविष्णुशिवात्मिकायै नमः। | Om Brahmavishnushivatmikayai Namah। | जो त्रिमूर्ति (ब्रह्मा, विष्णु, महेश) की प्रिय हैं |
| 107 | ॐ त्रिकालज्ञानसम्पन्नायै नमः। | Om Trikalajnanasampannayai Namah। | जिन्हें तीनों कालों (भूत, भविष्य, वर्तमान) का ज्ञान है |
| 108 | ॐ भुवनेश्वर्यै नमः। | Om Bhuvaneshvaryai Namah। | जो 14 भुवनों की स्वामिनी हैं |
Close
Remove ads
References
External links
Wikiwand - on
Seamless Wikipedia browsing. On steroids.
Remove ads
Remove ads