Драмско востание

From Wikipedia, the free encyclopedia

Драмско востаниевостание кренато на 29 септември 1941 година од страна на грчкиот и македонскиот народ против бугарската власт под раководство на Комунистичката партија на Грција. Како резултат на востанието се убиени 3.000 лица од грчко-македонска страна и 211 од бугарска.

Quick facts: Драмско востание , Датум, Место, Исход, Завој...
Драмско востание
Дел од окупацијата на Грција од страна на Оската
Drama-uprising-monument.jpg
Споменик на загинатите во востанието во Драма
Датум 28–29 септември 1941
Место Драма, Бугарска-окупирана Грција
Исход Потиснат бунт, масовни репресалии од бугарската армија
Завојувани страни
Kke.svg Комунистичка партија на Грција (KKE) Flag_of_Bulgaria.svg Бугарија
Close