Piala Dunia FIFA 2006

From Wikipedia, the free encyclopedia

Piala Dunia FIFA 2006
Remove ads

Piala Dunia FIFA 2006 (Tulisan Jawi: ڤيالا دنيا FIFA 2006) adalah Piala Dunia FIFA edisi ke-18, kejohanan dunia bola sepak antarabangsa empat tahun sekali. Ia diadakan dari 9 Jun hingga 9 Julai 2006 di Jerman, yang memenangi hak penganjuran acara itu pada bulan Julai 2000. Pasukan mewakili 198 pasukan bola sepak kebangsaan dari enam benua menyertai dalam proses kelayakan yang bermula pada September 2003. Tiga puluh satu buah pasukan layak daripada proses ini, bersama dengan negara tuan rumah, Jerman, untuk kejohanan akhir.

Fakta Segera FIFA Fußball Weltmeisterschaft Deutschland 2006, Perincian kejohanan ...

Pada kejohanan kali ini, Pasukan Itali memenangi Piala Dunia FIFA buat kali ke-4 selepas menumpaskan Perancis pada perlawanan akhir dengan keputusan 5-3 (menerusi sepakan penalti) selepas terikat 1-1 pada 90 minit perlawanan dan masa tambahan.

Remove ads

Pemilihan Tuan Rumah

Tempat

Jerman dalam 2006 mempunyai limpahan stadium bola sepak yang memenuhi syarat FIFA; kapasiti minimum 40,000 untuk perlawanan Piala Dunia. Kedudukan sedia Olympiastadion di Munich (69,250) tidak digunakan walaupun peraturan-peraturan FIFA membenarkan satu bandar menggunakan dua stadium; Düsseldorf's LTU Arena (51,500), Bremen's Weserstadion (43,000) dan Mönchengladbach's Borussia-Park (46,249) juga tidak digunakan dalam kejohanan.

Dua belas buah stadium dipilih untuk menganjurkan perlawanan Piala Dunia. Semasa kejohanan, kebanyakan stadium dikenali dengan nama yang berbeza, kerana FIFA melarang penajaan stadium melainkan para penaja stadium adalah penaja-penaja rasmi FIFA.[1] Sebagai contoh, Allianz Arena di Munich adalah dikenali sebagai Stadium Piala Dunia FIFA, Munich daam tempoh kejohanan (atau dalam Jerman: FIFA WM-Stadion München), dan malah perkataan syarikat Allianz telah dipindahkan atau diliputi. Nama baru ini disertakan dalam jadual dalam kurungan. Sesetengah stadium juga mempunyai kapasiti yang lebih rendah untuk Piala Dunia, sebagai peraturan-peraturan FIFA larangan tempat berdiri; walau bagaimanapun, ini merupakan penyesuaian kerana beberapa stadium disenaraikan dalam UEFA 5-star ranking.

Thumb Thumb Thumb
Olympiastadion

Lokasi: Berlin
Kapasiti: 74,176
Kelab: Hertha BSC Berlin
Map

Signal Iduna Park

Lokasi: Dortmund
Kapasiti: 67,000
Kelab: Borussia Dortmund

Allianz Arena

Lokasi: Munich
Kapasiti: 66,016
Kelab: Bayern München, TSV 1860 München
Map

Thumb Thumb Thumb
Mercedes-Benz-Arena

Lokasi: Stuttgart
Kapasiti: 54,267
Kelab: VfB Stuttgart
Map

Veltins-Arena

Lokasi: Gelsenkirchen
Kapasiti: 53,804
Kelab: FC Schalke 04
Map

AOL Arena

Lokasi: Hamburg
Kapasiti: 51,055
Kelab: Hamburger SV
Map

Thumb
Commerzbank-Arena
Thumb Fail:Awdarena.jpg
Commerzbank-Arena

Lokasi: Frankfurt
Kapasiti: 51,500
Kelab: Eintracht Frankfurt
Lokasi

RheinEnergieStadion

Lokasi: Cologne
Kapasiti: 46,134
Kelab: 1. FC Köln
Map

AWD-Arena

Lokasi: Hanover
Kapasiti: 44,652
Kelab: Hannover 96
Map

Thumb Thumb
Zentralstadion

(Zentralstadion)
Lokasi: Leipzig
Kapasiti: 44,199
Kelab: FC Sachsen Leipzig
Map

Fritz-Walter-Stadion

(Fritz-Walter-Stadion)
Lokasi: Kaiserslautern
Kapasiti: 43,450
Kelab: 1. FC Kaiserslautern
Map

EasyCredit-Stadion

(Frankenstadion)
Lokasi: Nuremberg
Kapasiti: 41,926
Kelab: 1. FC Nuremberg
Map

Remove ads

Kelayakan

Thumb
Negara-negara yang layak

.

Bermula dari Jerman 2006, pemenang Piala Dunia mesti melalui pusingan kelayakan untuk ke pusingan akhir Piala Dunia. Hanya tuan rumah sahaja yang layak secara automatik daripada tahun 2006 hingga seterusnya.

Kumpulan

Penetapan kumpulan

Lapan pasukan pilihan untuk Piala Dunia FIFA 2006 telah diumumkan pada 6 Disember 2005. Pasukan pilihan berada di Pot A dalam undian. Pot B mengandungi pasukan bukan pilihan yang layak dari Amerika Selatan, Afrika dan Oceania; Pot C mengandungi lapan daripada sembilan baki pasukan Eropah, tidak termasuk Serbia dan Montenegro. Pot D mengandungi pasukan bukan pilihan dari CONCACAF dan AFC. Satu balang khas mengandungi Serbia dan Montenegro: ini dibuat untuk memastikan tiada kumpulan yang mempunyai tiga pasukan Eropah.[2] Dalam balang khas, Serbia dan Montenegro diundi terlebih dahulu, kemudian kumpulan mereka diundi dari tiga negara pilihan bukan Eropah, Argentina, Brazil, dan Mexico.

Ia telah ditentukan terlebih dahulu yang, tuan rumah Jerman akan ditempatkan dalam Kumpulan A, oleh itu terjamin venue perlawanan kumpulan mereka dahulu dalam undian. FIFA juga mengumumkan Brazil akan berada di Kumpulan F.

Maklumat lanjut Balang A, Balang B ...

Pada Disember 9, 2005 pengundian dilakukan dan pembahagian diumumkan. Selepas undian selesai, banyak pemerhati membuat komen bahawa Kumpulan C merupakan kumpulan maut dalam Piala Dunia kali ini.[3] [4].

Remove ads

Penampilan Pertama

8 buah negara - Angola,Togo,Ghana,Ivory Coast (CAF) Trinidad & Tobago (Concacaf) Serbia dan Montenegro,Republik Czech,Ukraine (UEFA) tampil buat pertama kali.

Serbia & Montenegro dahulunya sebahagian dari Yugoslavia kemudiannya berpecah kepada Serbia & Montenegro selepas kejohanan ini berakhir. Serbia berjaya layak ke edisi 2010 Afrika Selatan tetapi Montenegro tidak.

Republik Czech pula layak pertama kali sejak berpisah dengan Slovakia, dimana mereka dahulunya dikenali sebagai Czechoslovakia. Slovakia layak ke edisi berikutnya. Ukraine pula setelah kejatuhan Soviet Union layak buat julung kalinya.

Angola,Togo,Ghana dan Ivory Coast masing-masing layak buat kali pertama, sekaligus menandakan era kuasa baru dikalangan negara-negara Afrika. Angola dan Togo gagal ke edisi 2010 di benua mereka sendiri. Tetapi Ghana yang digelar 'Black Stars' dan Ivory Coast berjaya layak.

Trinidad & Tobago, negara kerdil di benua Amerika Selatan/Latin tetapi memilih untuk bermain dibawah naungan Concacaf. Layak setelah menang di play off bertemu wakil Asia, Bahrain.

Layak setelah sekian lama

Australia, pasukan yang bernaung dibawah Oceania Football Confederation ini layak setelah melakar keajaiban menang penentuan penalti bertemu Uruguay di Telstra Stadium,Sydney. Socceroos yang dikecewakan oleh Uruguay di play off 2002 berjaya menamatkan badi mereka. Kali terakhir mereka layak ialah di edisi 1974, 32 tahun lalu !!! usai saja kejohanan ini Australia keluar dari OFC dan bernaung dibawah AFC.

Remove ads

Kritikan

Pasukan Asia sekali lagi menjadi tumpuan kerana jurang kualiti. Jepun tersingkir awal setelah tumpas kepada Australia 1-3,Brazil 1-4 dan seri 0-0 dengan Croatia di kumpulan F, Korea Selatan dilihat kompetitif biarpun menamatkan kedudukan di tangga ke 3 kumpulan G selepas menang 2-1 keatas pendatang baru, Togo. Seri bertemu Perancis tetapi tumpas kepada Switzerland. underdog yang menjuarai kumpulan itu diatas Perancis di tangga kedua.

Iran pula yang pernah layak ke edisi 1998 menamatkan kedudukan di tangga tercorot kumpulan D dengan 1 mata dengan seri 1-1 bertemu Angola tetapi sebelum itu tewas 1-3 kepad Mexico dan 0-2 kepada Portugis.

Remove ads

Kontroversi

Peringkat Kumpulan

Perlawanan antara Croatia dan Australia pastinya menarik, daripada 23 pemain dibawa 7 daripada mereka berketurunan Croatia-Australia. Dalam pasukan Croatia pula ada 3 pemain yang dilahirkan dan dibesarkan di Australia tetapi memilih mewakili Croatia atas faktor budaya. Joey Didulica memilih Croatia selepas slot untuk penjaga gawang dimonopoli oleh Mark Schwarzer, Anthony Seric pula berkelana seawal usia remaja ke Eropah dan memilih Croatia, Josip Simunic pula pastinya nama yang menjadi topik hangat dalam perlawanan ini. Simunic dilahirkan dan dibesarkan di Canberra dan berhijrah ke Eropah untuk kelangsungan karier bolasepak, dia tanpa ragu-ragu memilih Croatia kerana tidak berminat mewakili Australia.[5]

Dalam pasukan Australia, Josip Skoko, Tony Popovic, Jason Culina, Ante Covic, Zeljko Kalac, Mark Viduka,Mark Bresciano. Adalah 7 pemain yang memiliki darah Croatia. Tiada yang pelik tentang ini kerana sukan bolasepak di Australia banyak ditubuhkan oleh komuniti Croatia,Greece dan Itali yang menetap di sana. Kesan ini dapat dilihat hingga ke hari ini dimana diaspora ini masih menyumbang bakat ke dalam pasukan Socceroos.

Dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan itu, Australia dengan 3 mata cuma perlu seri untuk layak, manakala Croatia perlu menang kerana baru mengumpul 1 mata. Perlawanan berkesudahan 2-2 dengan Australia pasukan pertama dari OFC layak ke 16 terakhir. Tetapi tidak boleh lupa ialah kontroversi dalam perlawanan itu, Graham Poll melayangkan 3 kad kuning kepada Josip Simunic. Sepatutnya minit ke 90 dimana dia menerima kad kuning kedua dia sudah boleh melangkah keluar padang, tetapi Poll tidak berbuat demikian. Sehinggalah minit ke 93 dia melayangkan kad kuning ketiga pada Simunic dan dibuang padang tatkala permainan sudah pun tamat. Itu kali pertama dalam sejarah Piala Dunia ada pemain menerima 3 kad kuning berbanding maksima 2 kad. Poll menyatakan dia keliru kerana Simunic bertutur loghat Inggeris-Australia dan menjadi punca kenapa dia tersilap tulis nama pemain itu. Dia merekodkan ' #3 Australia ' selepas layangan kad kuning kedua, yang merujuk kepada nombor jersi Craig Moore. Nombor jersi sudah betul yang silapnya disini Poll menulis Australia, di mana dia sepatutnya menulis Croatia. Kesan dari insiden itu, Graham Poll bersara dari arena pengadilan antarabangsa. 3 minit masa diambil Poll untuk sedar akan kesilapannya. Mujur kemenangan tidak berpihak pada Croatia atau Josip Simunic berjaya menjaringkan gol kemenangan atau memberi umpan/bantuan gol. Jika tidak pastinya teruk tindakan disiplin akan diambil.

Kalah Mati 16 Terakhir

Pertembungan kalah mati 16 terakhir antara 2 pasukan Eropah, Portugis bertemu Belanda diwarnai insiden layangan kad kuning sebanyak 16 kali. Satu rekod baru dalam Piala Dunia Fifa. 7 kad kuning kepada Belanda 9 pula kepada Portugis. Perlawanan ini digelar Battle of Nuremberg sempena nama wilayah tempat perlawanan itu berlangsung di Frankenstadion,Nuremberg, Jerman. Stadium itu disewa oleh pasukan FC Nurnberg.

4 kad merah diberikan juga kesan dari layangan kad kuning kedua, 2 Portugis -Costinha,Deco, 2 Belanda - Giovanni Van Bronckhorst, Khalid Boulahrouz. Perlawanan itu dimenangi Portugis 1-0 sekaligus Belanda gagal memadam badi kalah kepada Portugis di Euro 2004.

Australia pula pasukan sulung Oceania yang layak ke peringkat ini bagaimanapun tersingkir hasil sepakan penalti Francesco Totti pada minit akhir perlawanan kerana Lucas Neil membentes Fabio Grosso, ulang tayang menunjukkan tiada sentuhan dari Lucas Neil.

Di suku akhir, kontroversi tidak terhenti di situ saja, Cristiano Ronaldo memainkan peranan penting yang menjadi punca mengapa England bermain 10 orang pemain apabila Wayne Rooney dibuang padang kerana mengasari Ricardo Carvalho. Ronaldo memberi tekanan kepada pengadil Argentina, Horacio Elizondo dan selepas dilayangkan kad merah, Ronaldo mengenyit mata kepada Rooney tindakannya itu dilihat bakal memberi impak buruk kepada kariernya kerana dia bermain di England dan Wayne Rooney adalah gandingannya di Manchester United. Kesannya England yang tewas kepada Portugis di Euro 2004 di penentuan penalti mengalami nasib sama lagi apa mereka tewas dengan cara yang sama kali ini di Arena Aufschalke,Gelsenkirchen.

Di final, insiden Zidane menanduk ke dada Marco Materazzi akan diingati sampai bila-bila. Kata Zidane, dia berbuat begitu kerana berang dengan tindakan Materazzi yang mengejek ibunya dan adik perempuannya. Materazzi menafikan dia menghina ibu Zidane kerana dia juga kematian ibunya di usia remaja dan perkara itu menyentuh hatinya. Kata Mate, dia menarik baju Zidane, tetapi Zidane mengatakan dia akan memberi baju itu kelak kepadanya tetapi Mate menjawab dia lebih mahukan adik Zidane, pada detik itu dia tidak tahu sebenarnya Zidane memang mempunyai adik perempuan. Lantas Zidane dengan penuh rasa berang menanduk dada Materazzi kerana mempersendakan maruah adiknya dan menjadi punca dia dilayangkan kad merah. Lagi menambah rencah ialah mereka berdua penjaring gol untuk pasukan masing-masing dengan Zidane menjaringkan penalti untuk Perancis sebelum Materazzi menanduk gol penyamaan. Perlawanan diheret ke penentuan penalti dengan Itali berjaya menyempurnakan 5 dan Perancis pula 3. Dengan kemenangan 5-3 itu Itali berjaya menjuarai Piala Dunia Fifa buat kali ke-4 setelah 24 tahun menanti, kecewa di tangan Brazil dalam edisi 1994. Pasukan kedua terbanyak memenangi Piala Dunia Fifa selepas Brazil, rekod Itali itu disamakan oleh Jerman pada edisi 2014.

Remove ads

Skuad


Peringkat kumpulan

Pasukan layak untuk fasa seterusnya

Semua waktu tempatan (UTC+2)

Kumpulan A

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Jerman, 4 – 2 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Elizondo (Argentina)

Maklumat lanjut Poland, 0 – 2 ...
FIFA WM Stadion Gelsenkirchen, Gelsenkirchen
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Kamikawa (Jepun)

Maklumat lanjut Jerman, 1 – 0 ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 65,000
Pengadil: Medina (Sepanyol)

Maklumat lanjut Ecuador, 3 – 0 ...
FIFA WM Stadion Hamburg, Hamburg
Kehadiran: 50,000
Pengadil: Codjia (Benin)

Maklumat lanjut Ecuador, 0 – 3 ...
Kehadiran: 72,000
Pengadil: Ivanov (Rusia)

Maklumat lanjut Costa Rica, 1 – 2 ...
FIFA WM Stadion Hannover, Hanover
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Maidin (Singapura)

Kumpulan B

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut England, 1 – 0 ...
Kehadiran: 48,000
Pengadil: Marco Rodríguez (Mexico)

Maklumat lanjut Trinidad dan Tobago, 0 – 0 ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 62,959
Pengadil: Shamsul Maidin (Singapura)

Maklumat lanjut England, 2 – 0 ...
FIFA WM Stadion Nürnberg, Nuremberg
Kehadiran: 41,000
Pengadil: Toru Kamikawa (Jepun)

Maklumat lanjut Sweden, 1 – 0 ...
Kehadiran: 72,000
Pengadil: Ľuboš Micheľ (Slovakia)

Maklumat lanjut Sweden, 2 – 2 ...
FIFA WM Stadion Köln, Cologne
Kehadiran: 45,000
Pengadil: Massimo Busacca (Switzerland)

Maklumat lanjut Paraguay, 2 – 0 ...
Fritz Walter Stadion, Kaiserslautern
Kehadiran: 46,000
Pengadil: Roberto Rosetti (Itali)

Kumpulan C

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Argentina, 2 – 1 ...
FIFA WM Stadion Hamburg, Hamburg
Kehadiran: 49,480
Pengadil: Frank De Bleeckere (Belgium)

Maklumat lanjut Serbia dan Montenegro, 0 – 1 ...
Zentralstadion, Leipzig
Kehadiran: 37,216
Pengadil: Markus Merk (Jerman)

Maklumat lanjut Argentina, 6 – 0 ...
FIFA WM Stadion Gelsenkirchen, Gelsenkirchen
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Roberto Rosetti (Itali)

Maklumat lanjut Belanda, 2 – 1 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Óscar Ruiz (Colombia)

Maklumat lanjut Belanda, 0 – 0 ...
Kehadiran: 48,000
Pengadil: Luis Medina Cantalejo (Sepanyol)

Maklumat lanjut Ivory Coast, 3 – 2 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Marco Rodríguez (Mexico)

Kumpulan D

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Mexico, 3 – 1 ...
FIFA WM Stadion Nürnberg, Nuremberg
Kehadiran: 41,000
Pengadil: Roberto Rosetti (Itali)

Maklumat lanjut Angola, 0 – 1 ...
FIFA WM Stadion Köln, Cologne
Kehadiran: 45,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

Maklumat lanjut Mexico, 0 – 0 ...
FIFA WM Stadion Hannover, Hanover
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Shamsul Maidin (Singapura)

Maklumat lanjut Portugal, 2 – 0 ...
Kehadiran: 48,000
Pengadil: Éric Poulat (Perancis)

Maklumat lanjut Portugal, 2 – 1 ...
FIFA WM Stadion Gelsenkirchen, Gelsenkirchen
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Ľuboš Micheľ (Slovakia)

Maklumat lanjut Iran, 1 – 1 ...
Zentralstadion, Leipzig
Kehadiran: 38,000
Pengadil: Mark Shield (Australia)

Kumpulan E

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Amerika Syarikat, 0 – 3 ...
FIFA WM Stadion Gelsenkirchen, Gelsenkirchen
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Carlos Amarilla (Paraguay)

Maklumat lanjut Itali, 2 – 0 ...
FIFA WM Stadion Hannover, Hanover
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Carlos Eugênio Simon (Brazil)

Maklumat lanjut Republik Czech, 0 – 2 ...
FIFA WM Stadion Köln, Cologne
Kehadiran: 45,000
Pengadil: Horacio Elizondo (Argentina)

Maklumat lanjut Itali, 1 – 1 ...
Fritz Walter Stadion, Kaiserslautern
Kehadiran: 46,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

Maklumat lanjut Republik Czech, 0 – 2 ...
FIFA WM Stadion Hamburg, Hamburg
Kehadiran: 50,000
Pengadil: Benito Archundia (Mexico)

Maklumat lanjut Ghana, 2 – 1 ...
FIFA WM Stadion Nürnberg, Nuremberg
Kehadiran: 41,000
Pengadil: Markus Merk (Jerman)

Kumpulan F

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Australia, 3 – 1 ...
Fritz Walter Stadion, Kaiserslautern
Kehadiran: 46,000
Pengadil: Essam Abd El Fatah (Mesir)

Maklumat lanjut Brazil, 1 – 0 ...
Kehadiran: 72,000
Pengadil: Benito Archundia (Mexico)

Maklumat lanjut Croatia, 0 – 0 ...
FIFA WM Stadion Nürnberg, Nuremberg
Kehadiran: 41,000
Pengadil: Frank De Bleeckere (Belgium)

Maklumat lanjut Brazil, 2 – 0 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Markus Merk (Jerman)

Maklumat lanjut Jepun, 1 – 4 ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 65,000
Pengadil: Éric Poulat (Perancis)

Maklumat lanjut Croatia, 2 – 2 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Graham Poll (England)

Kumpulan G

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Korea Selatan, 2 – 1 ...
Kehadiran: 48,000
Pengadil: Graham Poll (England)

Maklumat lanjut Perancis, 0 – 0 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Valentin Ivanov (Rusia)

Maklumat lanjut Perancis, 1 – 1 ...
Zentralstadion, Leipzig
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Benito Archundia (Mexico)

Maklumat lanjut Togo, 0 – 2 ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 65,000
Pengadil: Carlos Amarilla (Paraguay)

Maklumat lanjut Togo, 0 – 2 ...
FIFA WM Stadion Köln, Cologne
Kehadiran: 45,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

Maklumat lanjut Switzerland, 2 – 0 ...
FIFA WM Stadion Hannover, Hanover
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Horacio Elizondo (Argentina)

Kumpulan H

Maklumat lanjut Pasukan, BP ...
Maklumat lanjut Sepanyol, 4 – 0 ...
Zentralstadion, Leipzig
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Massimo Busacca (Switzerland)

Maklumat lanjut Tunisia, 2 – 2 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Mark Shield (Australia)

Maklumat lanjut Arab Saudi, 0 – 4 ...
FIFA WM Stadion Hamburg, Hamburg
Kehadiran: 50,000
Pengadil: Graham Poll (England)

Maklumat lanjut Sepanyol, 3 – 1 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Carlos Eugênio Simon (Brazil)

Maklumat lanjut Arab Saudi, 0 – 1 ...
Fritz Walter Stadion, Kaiserslautern
Kehadiran: 46,000
Pengadil: Coffi Codjia (Benin)

Maklumat lanjut Ukraine, 1 – 0 ...
Olympiastadion, Berlin
Kehadiran: 72,000
Pengadil: Carlos Amarilla (Paraguay)
Remove ads

Peringkat kalah mati

Pusingan 16 Suku akhir Separuh akhir Perlawanan Akhir
                           
24 JunMünchen            
  Jerman  2
30 JunBerlin
  Sweden  0  
  Jerman  1 (4)
24 JunLeipzig
    Argentina  1 (2)  
  Argentina  2
4 JulaiDortmund
  Mexico  1  
  Jerman  0
26 JunKaiserslautern
    Itali  2  
  Itali  1
30 JunHamburg
  Australia  0  
  Itali  3
26 JunKöln
    Ukraine  0  
  Switzerland  0 (0)
9 JulaiBerlin
  Ukraine  0 (3)  
  Itali  1 (5)
25 JunStuttgart
    Perancis  1 (3)
  England  1
1 JulaiGelsenkirchen
  Ecuador  0  
  England  0 (1)
25 JunNuremberg
    Portugal  0 (3)  
  Portugal  1
5 JulaiMünchen
  Belanda  0  
  Portugal  0
27 JunDortmund
    Perancis  1   Tempat ketiga
  Brazil  3
1 JulaiFrankfurt/Main 8 JulaiStuttgart
  Ghana  0  
  Brazil  0   Jerman  3
27 JunHanover
    Perancis  1     Portugal  1
  Sepanyol  1
  Perancis  3  

Pusingan kedua

Maklumat lanjut Jerman, 2 – 0 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Carlos Eugênio Simon (Brazil)

Maklumat lanjut Argentina, 2 – 1 (s.m.t.) ...
Zentralstadion, Leipzig
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Massimo Busacca (Switzerland)

Maklumat lanjut England, 1 – 0 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: de Bleeckere (Belgium)

Maklumat lanjut Portugal, 1 – 0 ...
Frankenstadion, Nuremberg
Kehadiran: 41,000
Pengadil: Ivanov (Rusia)

Maklumat lanjut Itali, 1 – 0 ...
Fritz Walter Stadion, Kaiserslautern
Kehadiran: 46,000
Pengadil: Medina Cantalejo (Sepanyol)

Maklumat lanjut Switzerland, 0 – 0 (s.m.t.) ...
FIFA WM Stadion Köln, Cologne
Kehadiran: 45,000
Pengadil: Archundia (Mexico)
    Penalti  
Marco Streller Tersasar (diselamatkan)
Tranquillo Barnetta Tersasar (terkena tiang)
Ricardo Cabanas Tersasar (diselamatkan)
0 – 3 Tersasar (diselamatkan) Andriy Shevchenko
Dijaring Artem Milevskiy
Dijaring Serhiy Rebrov
Dijaring Oleh Husyev
 

Maklumat lanjut Brazil, 3 – 0 ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 65,000
Pengadil: Micheľ (Slovakia)

Maklumat lanjut Sepanyol, 1 – 3 ...
FIFA WM Stadion Hannover, Hanover
Kehadiran: 43,000
Pengadil: Rosetti (Itali)

Suku akhir

Maklumat lanjut Jerman, 1 – 1 (s.m.t.) ...
Kehadiran: 72,000
Pengadil: Micheľ (Slovakia)
    Penalti  
Oliver Neuville Dijaring
Michael Ballack Dijaring
Lukas Podolski Dijaring
Tim Borowski Dijaring
4 – 2 Dijaring Julio Cruz
Tersasar (diselamatkan) Roberto Ayala
Dijaring Maxi Rodríguez
Tersasar (diselamatkan) Esteban Cambiasso
 

Maklumat lanjut Itali, 3 – 0 ...
FIFA WM Stadion Hamburg, Hamburg
Kehadiran: 50,000
Pengadil: de Bleeckere (Belgium)

Maklumat lanjut England, 0 – 0 (s.m.t.) ...
FIFA WM Stadion Gelsenkirchen, Gelsenkirchen
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Elizondo (Argentina)
    Penalti  
Frank Lampard Tersasar (diselamatkan)
Owen Hargreaves Dijaring
Steven Gerrard Tersasar (diselamatkan)
Jamie Carragher Tersasar (diselamatkan)
1 – 3 Dijaring Simão Sabrosa
Tersasar (terkena tiang)Hugo Viana
Tersasar (diselamatkan) Petit
Dijaring Hélder Postiga
Dijaring Cristiano Ronaldo
 

Maklumat lanjut Brazil, 0 – 1 ...
Kehadiran: 48,000
Pengadil: Medina Cantalejo (Sepanyol)

Separuh akhir

Maklumat lanjut Jerman, 0 – 2 (s.m.t.) ...
FIFA WM Stadion Dortmund, Dortmund
Kehadiran: 65,000
Pengadil: Archundia (Mexico)

Maklumat lanjut Portugal, 0 – 1 ...
Kehadiran: 66,000
Pengadil: Larrionda (Uruguay)
Remove ads

Tempat ketiga

Maklumat lanjut Jerman, 3 – 1 ...
Gottlieb-Daimler-Stadion, Stuttgart
Kehadiran: 52,000
Pengadil: Kamikawa (Jepun)

Perlawanan Akhir

Semua masa adalah masa Eropah (UTC+2)


Maklumat lanjut Itali, 1 – 1 (s.m.t.) ...
Olympiastadion, Berlin
Kehadiran: 69,000
Pengadil: Horacio Elizondo (Argentina)
    Penalti  
Andrea Pirlo Dijaring
Marco Materazzi Dijaring
De Rossi Dijaring
Del Piero Dijaring
Fabio Grosso Dijaring
5 – 3 Dijaring Sylvain Wiltord
Tersasar (terkena tiang) David Trezeguet
Dijaring Éric Abidal
Dijaring Willy Sagnol
 

Pemenang

Maklumat lanjut Juara Piala Dunia FIFA 2006 ...

Anugerah

Pasukan Bintang Pilihan

Maklumat lanjut Penjaga gol, Pemain pertahanan ...

Lain-lain

  • Kumpulan vokal Il Divo bersama penyanyi R&B, Toni Braxton, akan menyanyikan lagu rasmi, "A Time of Our Lives". [6]. Album rasmi akan dikeluarkan pada Mei 2006.
  • Maskot untuk pertandingan tahun ini ialah Singa Goleo VI dan Pille, bola yang boleh bersuara.
  • Logo rasmi 2006, "The Smiling Faces" memaparkan logo Piala Dunia FIFA 2002 yang mewakili Trofi Piala Dunia FIFA
  • Channel 5 mula menyiarkan PartyPoker.com Football & Poker Legends Cup pada April 2006 sebagai ikatan-masuk semasa penungguan Piala Dunia FIFA 2006, dengan beberapa pemain bola sepak antarabangsa yang dihormati serta terkenal di peringkat antarabangsa turut terlibat sama.

Penjaring gol

Miroslav Klose menerima anugerah Kasut Emas adidas kerana menjaringkan lima gol dalam Piala Dunia. Ini merukan jumlah gol yang paling sedikit dijaring oleh penjaring terbanyak kejohanan sejak enam pemain seri pada empat gol dalam 1962. Secara jumlah, 147 gol telah dijaringkan (empat daripadanya ialah gol sendiri).

5 gol
3 gol
2 gol
1 gol
Gol sendiri
  • Itali Cristian Zaccardo (menentang USA)
  • Paraguay Carlos Gamarra (menentang England)
  • Trinidad dan Tobago Brent Sancho (menentang Paraguay)
  • Portugal Petit (menentang Germany)

Kedudukan Akhir

Semua 32 pasukan diletakkan berdasarkan kriteria yang telah digunakan oleh FIFA.[7] Sila ambil perhatian bahawa sepakan penalti dikira sebagai seri untuk kedua-dua pasukan.

Maklumat lanjut R, Pasukan ...

Rujukan

Pautan luar

Loading related searches...

Wikiwand - on

Seamless Wikipedia browsing. On steroids.

Remove ads