Suki Low Sook Yee
From Wikipedia, the free encyclopedia
Remove ads
Suki Low Sook Yee (Cina Tradisional: 劉淑怡, Cina Ringkas: 刘淑怡, pinyin: liú shūyí; lahir 26 Disember 1990) atau lebih dikenali sebagai Suki Low atau Suki, ialah juara pertandingan One in a Million musim pertama yang merupakan pertandingan realiti menyanyi pertama di Malaysia yang menawarkan hadiah sejuta ringgit kepada juaranya.
Pada pertandingan akhir pada 22 September 2006, beliau meraih 39% daripada undian penonton dengan persembahan lagu Berdiri dan Everything, lalu mengalahkan Alif Satar dan Faizal Tahir yang masing-masing meraih 27% dan 34% undian.
Remove ads
Latar belakang
Beliau seorang yang berketurunan Cina dan berasal dari Seremban, ibu Negeri Sembilan Darul Khusus. Beliau berusia 16 tahun ketika kemenangan beliau.
Bekas sekolah menengah beliau ialah SMK Methodist (ACS), Seremban (Tingkatan 1 hingga 3) dan SMK King George V, Seremban (Tingkatan 4 dan 5).
Pada 12 Disember 2012, Beliau telah melangsungkan perkahwinan dengan ahli perniagaan Jeremy Chong dan telah dikurniakan tiga cahaya mata di mana anak sulungnya, Chong Ethan dilahirkan pada 1 Disember 2014.
Remove ads
Kerjaya
One in a Million
Suki dijadikan calon paling berkemungkinan untuk menang, berkedudukan lebih tinggi berbanding penyanyi profesional Dayang Nurfaizah setelah melalui ujian saringan awal. Beliau tersingkir ketika pusingan penyingkiran pertama namun dikembalikan oleh undian penonton ketika pusingan Second Chance.
Sepanjang pertandingan, Suki menyanyikan:
Finally | Akhirnya
Pada 19 Jun 2008, Suki Low melancarkan album sulungnya bertajuk Finally | Akhirnya.[1]
Album ini memuatkan 11 lagu berbahasa Malaysia dan Inggeris, dan dipasarkan dalam bentuk CD, dan muat turun berbayar. Antaranya termasuk lagu Berdiri, Don't, dan Ku Teruskan (versi bahasa Malaysia bagi lagu Cina Against the Light (逆光) nyanyian asal Stefanie Sun.)[2]
Camp Rock
Sempena pelancaran filem televisyen Camp Rock di Disney Channel Asia pada tahun 2008, Suki terpilih oleh Universal Records dan Disney untuk menyanyikan versi Bahasa Malaysia untuk lagu This is Me yang terdapat dalam filem tersebut, berjudul Siapa Aku. Versi ini diterbit oleh Kieran Kuek dan liriknya dikarang oleh Nur Fatima.[3]
Project NS
Setelah pernah menangguh pada tahun 2007 untuk memberi perhatian kepada pembikinan albumnya[4], Suki akhirnya menyertai Program Latihan Khidmat Negara pada tahun 2009. Beliau menyertai kem yang sama dengan rakan seperjuangannya di OIAM, iaitu pemenang tempat ketiga Alif Satar, dan pelakon Diana Danielle di Kem PLKN Princess Haliza di Sepang. Pengalaman ketiga-tiga mereka ketika menjalani kewajipan PLKN dirakam dalam rancangan realiti Project NS yang juga disiarkan di 8TV.
Gegar Vaganza 2021
Suki terpilih menyertai Gegar Vaganza (2021) anjuran Astro. Pada show pengenalan peserta dan minggu pertama, Suki membawakan single beliau yang pernah hit 10 tahun lalu iaitu lagu Terlalu Mencintaimu.
All Stars Gegar Vaganza 2023
Suki terpilih menyertai All Stars Gegar Vaganza (2023) melalui Hot Seat All Stars Gegar Vaganza anjuran Astro. Pada show pengenalan peserta dan minggu pertama, Suki membawakan single Ayu Damit iaitu lagu Hanya Di Mercu.
Remove ads
Diskografi
Album studio
- Finally / Akhirnya (2008)
Single
Filemografi
Telefilem
Anugerah dan pencapaian
One in a Million
- Juara OIAM musim pertama (2006)
Anugerah Industri Muzik ke-15
- Artis Harapan (2008)
Gegar Vaganza S8
- Tempat Ketiga
Lihat juga
Rujukan
Pautan luar
Wikiwand - on
Seamless Wikipedia browsing. On steroids.
Remove ads